'In today's world, the security of every one of us is linked to that of everyone else.'
Kofi Annan

Sinds een tijdje werk ik bij Kahuna, in een niet-technische functie. Ik had wel enige affiniteit met ICT, maar een firewall was voor mij, om een voorbeeld te noemen, een knopje in je besturingssysteem dat je aan- of uitzet. Geen machine die geïnstalleerd en onderhouden moet worden. Security on a different level! Op de afscheidingswand van de keuken hebben we de tekst staan die hierboven te zien is en vanaf dag 1 heeft deze mij getriggerd.

Security, privacy en usability

Inmiddels ben ik er aardig aan gewend en realiseer mijzelf steeds meer dat privacy en security hand in hand gaan. Als consument heb ik er vandaag de dag meer mee te maken dan dat ik enige tijd geleden vermoedde.

Enkele voorbeelden:

  • Mijn telefoon is tegenwoordig standaard vergrendeld. Lastig als je iedere keer de 6-cijferige code (in plaats van de 4 cijfers vroeger) moet intikken. Gelukkig kan je ontgrendelen met je vingerafdruk
  • Keyless go: mijn auto heeft het niet en zo heel erg vind ik dat niet. Want je zou eigenlijk aan moeten leren om of je sleutel ver van je auto te leggen of deze te bewaren in een loden af te sluiten kist.
  • Social media: mijn profielen zijn redelijk dichtgetimmerd, geloof ik. Ik let meer dan ooit op wat ik plaats. Want er is een kans dat een van mijn vrienden een minder goed wachtwoord heeft, zijn of haar telefoon kwijtraakt of gehackt wordt en vreemden kunnen mijn updates ook zien. Een kopie van een foto is zo gemaakt en verspreiding daarna is zo mogelijk nog eenvoudiger

Uiteindelijk hebben de maatregelen voor security en privacy weer een negatief effect op de usability, gebruiksvriendelijkheid in normaal Nederlands, van producten en diensten die ik dagelijks gebruik. Alle cookiemeldingen na het invoeren van GDPR bijvoorbeeld (waarom??) en twee-staps verificatie is een andere. En we moeten oplossingen gaan bedenken voor problemen die er vroeger nog niet waren.

Is er iets tegen te doen? Ik denk het niet. Data is de nieuwe currency en er dus zal er altijd een strijd zijn om die data in handen te krijgen. ”In today’s world, the security of every one of us is linked to that of everyone else”: Kofi Annan zei het in 2006 al en het zal alleen nog maar meer gaan spelen.